Visie

Hoofddorp is continu in ontwikkeling. Deze belangrijke schakel in de buurt van Amsterdam groeit en bloeit met de komst van Hyde Park. De samenwerking tussen (inter)nationale toparchitecten en -ontwerpers zorgt voor een rijke mix aan bouwstijlen, binnentuinen en design van de openbare ruimte. Blok voor blok transformeert het gebied tot een moderne stadswijk met heel veel groen. Elk blok kent zijn eigen karakter en ondanks deze verschillen, vormt alles straks een geheel.

image alt

Het masterplan

Achter elk groots plan schuilt een minstens net zo groot bureau. Medebedenker Winy Maas (1959) studeerde af als landschapsarchitect, architect en stedenbouwkundige. In 1991 richtte hij met twee partners architectenbureau MVRDV op. Internationaal bekend om de experimentele en vernieuwende architectuur, is MVRDV medeverantwoordelijk voor Hyde Park's masterplan. Zo creëerden ze met hoogwaardige gebouwen en geluiddichte binnentuinen een zonnige en nieuwe groene stadswijk. Een belangrijk kenmerk van MVRDV's visie voor Hyde Park zijn de 'sneden' in de gebouwen die resulteren in maximaal zonlicht en uitzicht op het park voor de bewoners. Door de blokken op te delen in verschillende 'Hoofddorpse huizen' wordt Hyde Park nog diverser en maakt het Hoofddorp tot een toekomstbestendige en levendige stad waar werken, wonen en recreëren samengaan.

Andere bekende onderwerpen van MVRDV zijn onder andere de Markthal in Rotterdam, de Silodam in Amsterdam, Villa VPRO, Expo 2000 Hannover, de Tianjin Binhai bibliotheek in Tianjin en Mirador in Madrid.

image alt

Blok Victoria

Het Delftse bureau Mecanoo architecten kreeg de verantwoordelijkheid over Blok Victoria. Het bureau ontwierp vier op zichzelf staande woonblokken, elk met een eigen identiteit, een samenhangend geheel inclusief binnentuin en buitenruimten. De blokken, ook wel huizen genoemd, variëren in gevelkleur van flamingo roze tot warm beige en kleigrijs tot rood. Daarnaast beschikt elk huis over een sprekende entree. Hier is letterlijk een hap uit de gevel genomen die functioneert als verbinding tussen de straat en de binnentuin. Elke hap krijgt een complementaire kleur: grijsblauw, okergeel, mintgrijs en mosgroen. 

Ook komen er bij de winkelingangen en fietsenstallingen geïntegreerde bankjes en plantenbakken. Losse bankjes en gekleurde aluminium potten, passend bij de gevel, maken het geheel af. De geluiddichte binnentuin werd ook meegenomen in het concept. Een uitgebreide zonnestudie resulteerde in een plek om samen te eten, klimmen, zitten, wandelen en ontmoeten. Het vele groen en de fijne (sfeer)verlichting maken dit toch wel de parel van het blok.

Iets vragen? Neem contact op
Met de auto, trein of fiets? Bereikbaarheid